Зрителите изпратиха малката акробатка Адриана Хаджитенева и човека калкултор Георги Георгиев на финала на "България търси талант"

Феновете на „България търси талант“ по bTV изпратиха малката акробатка Адриана Хаджитенева на финала на шоуто с най-висок зрителски вот след нейното впечатляващо представяне в първия спектакъл на живо вчера. Вторият, който се класира за битката за 50 000 лева и звездната титла е човекът-калкултор Георги Георгиев, който беше на второ място по гласове на зрителите. Катето Евро, Ицо Хазарта, Любен Дилов-син и Славена Вътова гласуваха по равно за претендентите за второто място – математикът и представителите на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, затова думата отново имаха феновете. Първият полуфинал на „България търси талант“ беше гледан от повече от 1 313 000 души по данни на ГАРБ.

Малката акробатка с голямото сърце Адриана Хаджитенева доказа пред журито и публика, че въпреки крехките си 9 години духът й е непобедим. Наследеният от семейството акробатичен талант, в съчетание със смелостта да се изправи срещу заболяването си трогна жури и публика още на кастингите на „България търси талант“ . Красивото изпълнение в първия полуфинал на фона на „Я кажи ми, облаче ле бяло“ в акомпанимента на акробатичното си семейство и показаното майсторство на въздушен обръч разплакаха Катето Евро, Славена Вътова поздрави нея и близките й за смелостта и задружността, а Любен Дилов -син изрази желанието си да види още повече от възможностите й на финала.

Човекът с удивително бърз ум - Георги Георгиев - отново спечели възхищението на сцената на „България търси талант“ като „спаси“ всички от бомба, коренувайки шестцифрени числа и превръщайки ги в дни от Григорианския и Юлианския календар. Ицо Хазарта го определи като един от най-важните участници в шоуто, защото може най-добре да сметне как да използва наградата от 50 000 лева. Славена подчерта, че той трябва да бъде пример за обществото и го поздрави за нестандартния талант.

Представителите на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ безспорно успяха да изпълнят целта си и дадоха нов живот на автентичния фолклор с много желание и емоция. Магичното изпълнение на „Хубава си моя горо“ получи искрените аплодисменти на вдъхновената публика, а Катето Евро им благодари за ангелското песнопение. Любо поздрави за интесната интерпретация на минималистичното, удрящо в сърцата изпълнение. Славена изрази увереността си, че благодарение на хора като тях фолклорът ще живее.

Майсторите на традиционното бразилско бойно и танцово изкуство - Капоейра Кордао Джи Оуро, взривиха сцената с невероятно съчетание на екзотични ритми, динамична хореография и настроението, с което „фасинираха“ не само Катето Евро. Те спечелиха суперлативите на Славена Вътова и похвала за надграждането на представянето си. Ицо Хазарта сподели, че леко им завижда за уменията, тъй като превръщат боят в изкуство.

Танцьорът на пилон от Израел Нив Градус не изневери на провокативния си стил и показа едно необикновено изпълнение, пренасящо в далечен Египет. Екзотичното му превъплъщение, грацията и техничността не оставиха никого равнодушен. Славена отказа да коментира категоричния му талант и успя да разбере, че високите токчета, на които танцува са важни за механиката на изпълнението му. Ицо Хазарта подчерта, че забавлението на израелеца е видно за хората. А израелецът отново заяви желанието си да накара хората да бъдат по-толерантни, да промени отношението и възприемането на различността.

Майсторът на екстремните спортове с колело Александър Толев показа на сцената на „България търси талант“ невероятна импровизация, с която иска да накара младите да излязат навън и да спортуват. Смелите каскади и невероятният баланс накараха Ицо Хазарта да признае заблудата си, че може да кара колело, а Любо Дилов-син го поздрави за презентацията на страхотните си умения.

Малкият барабанист Борис Иванов показа страстта си към метъла и рока с гръмотевично изпълнение, което накара всички в залата на „България търси талант“ да си тактуват. Под бурните аплодисмени Ицо го увери, че има място във всяка група, а Катето Евро му погжела да се сдобие с най-хубавия комплект барабани. Любо поощри съседите му да гласуват за него, защото е страхотен.

След като за първи път в историята на „България търси талант“ показа истинска приказки от балони, Славена Адамова изгради цял замък. Любо Дилов –син беше впечатлен от мащаба на инсталацията, а Катето Евро я покани да направи такава и за малката й внучка в двора в Кокаляне. Ицо Хазарта призна, че е проучил всестранните и изяви и е впечатлен от актрисата в сливенския театър, която сама може да изгради декори. Тя изпълни и обещанието си към Сашо Кадиев и Дани Петканов и им подари фигури на принцове.

Belly dance спектакълът на Боряна Димитрова тотално разби предразсъдъка за пошлост и кючек с бляскава феерия на грацията. Славена Вътова я поздрави за излизането от стандартната визия и модерното представяне на женствеността. А Любо Дилов-син сподели, че напълно подкрепя любопитния мултикултурен микс между музиката на Чейковски в „Лебедово езеро“, джадаи с лазери и ритми от изтока.

„Господарката на пясъка“ Марта Димитрова успя да докаже на Любо Дилов – син, че скепсисът му е незаслужен. Той поощри проявата на собствен стил като находка, превръщайки едни символи в други. Разказът на историята на народа ни не позволи на журито да откъсне очи от екрана, а съчетанието на национални символи от културното ни наследство с етно ритмите на Иван Шопов развълнува цялата зала. "За първи път рисувам на сцена, за първи път рисувам с пясък. Изживяването беше много интересно. Екипът е страхотен, запознах се с нови хора, нови таланти. Беше чудесно", сподели Марта в студиото на „Преди обед“ по bTV. „Пясъкът е жива материя и да го овладееш за 2 минути и половина е много трудно“, допълни тя. Как нейн авторски чайник е станал част от керамична експозиция в Китай, можете да видите ТУК.

Виртуозната виолончелистка Магделена Петрович представи микс между авторска композиция, изобразително изкувство и точен баланс на изразните средства, който вдигна жури и публика на крака. Тя убедително доказа, че в сърцата на хората има място и за класическа музика, особенно когато е поднесена по един модерен и експресивен начин. Любо Дилов-син призна, че присъствието на артист от този калибър, придава височина на сцената на „България търси талант“. А Ицо Хазарта пожела на всеки музикант да успее да предада така посланието си на публиката, както го прави тя.

Суинг танцьорите от Линди Хоп България споделиха своята позитивна ценностна система с изпълнение, което зарази всички с радостта от живота, културата и танца. Славена Вътова сподели, че те носят щастие с всяка своя поява, затова иска да ги види на финала. Любо ги поздрави за тази прекрасна проява на символа на свобода, дори и от времената на Втората световна война и им пожела успех в популяризирането на жанра в България.

Укротителят на диви зверове Мартин Алексиев излезе на сцената с истински, жив крокодил и майка си. Малкият Индиана Джоунс изпълни опасен номер като целеше с ножове балони, поставени около тялото на родителя си. Славена беше силно впечатлена от смелостта на двамата, а Любо Дилов-син предложи да интегрират и животното в следващия номер.

След края на третия полуфинал на „България търси талант“ на 8 декември, зрителите на bTV ще имат възможността да изпратят на финала още един изпълнител, който не се е класирал за последната битка за наградата от 50 000 лева и звездната титла. Всеки, който иска да върне любимия си талант в играта, може да гласува онлайн за него на talant.btv.bg/spasitalant общо до 40 пъти в рамките на 24 часа.

Интервюта с най-любопитните дарования от шоуто можете да чуете в рубриката „N-JOY Talent“ всяка сряда от 15:00 часа по радио N-JOY.

* По данни на ГАРБ