Ана Божилова - монтажист

Каква е ролята ти в петия сезон на ''България търси талант''?

Аз съм човек от постпродукцията. Моята задача e да намеря точния кадър, да го поставя на точното място, да добавя подходяща музика, за да се получи кратък, но завладяващ разказ за всеки един участник, така че зрителят да му повярва, да го почувства и да се запознае с таланта му. На пръв поглед изглежда лесна задача, но всъщност имам огромна отговорност, защото аз добавям финалния щрих върху работата на повечето колеги от екипа - редактори, оператори, осветители, звукорежисьори. Понякога сравнявам моята работа с подреждане на пъзел, но е много по-вълнуващо, защото пъзелите съдържат точно определен брой части, които ти трябва само да наместиш, докато в монтажа имаш много повече детайли, които можеш да съчетаеш по различен начин и да получиш различна картина, различен разказ и в това е магията на моята работа.

Разкажи ни как стигна дотук?

Вървя си отдавна по този път. Началото беше през 2000 г. когато завърших “Филмов и телевизионен монтаж“ в ЮЗУ “Неофит Рилски“ гр. Благоевград и дойдох в bTV. Бях впечатлена от начина на работа и позитивната енергия, която се усещаше тук, където работеха всички заедно - талантливи, ентусиазирани млади хора. Една година по-късно започнах работа като монтажист в отдел Продукция на телевизията и така досега. През тези немалко години имах щастието да работя върху много и различни проекти. Ежедневни предавания, токшоута, телевизионни игри, реалити формати, концерти... Списъкът е безкраен, но ще помня формати като Survivor, Fort Boyard, Music Idol, сериали, концертите на Слави Трифинов и Ку-Ку Бенд, Миро. Срещнах много талантливи хора през годините, с които сме работили по различни проекти в телевизията. Намерих приятели, а да работиш с приятели си е направо благодат.

С какво си известна сред хората, които те познават?

Мисля, че хората ми вярват и разчитат на мен.

Това първото издание на "България търси талант", в което работиш ли е?

За мен е второ по ред, още по-интересно и още по-вълнуващо.

Какво е различното в "България търси талант" 5?

Този сезон е различен с начина, по който се създава. Той е съчетание от вече изпитана рецепта за успешен формат плюс нов творчески заряд.

Телевизията е...

Истина, Илюзия, Забавление... За всеки по нещо.