В "България търси талант" се срещнах с хора, които съм харесвал и обичал, гледайки ги на екран

Проф. Кантарджиев е логичният избор за броя на "Всичко за семейството" от 3 март. И по бащина, и по майчина линия той е наследник на комити, на строители на новата българска държава. Чувства се достоен за фамилното си наследство, но някак смирено и благо. Точно с тези черти на характера си стана любимец на хората през последните две пандамични години.

Сега оценява участниците в "България търси талант " по bTV c прецизността на учен и усмивката на мъдрец. А коментарите му вече се превръщат в крилати фрази и забавляват зрителите. Вижте част от интервюто, а цялото четете на страниците на вестника.

- Какво е за вас 3 март?

- Началото на самостоятелната българска държава. Разбира се, след известни следващи исторически перипетии. Вече 144 години имаме самостоятелна национална държава и трябва да уважим и тези, които направиха така, че да имаме държава, и тези, които я отстояха.

- Вашите предци са от тях, разкажете малко повече за рода си.

- Кантарджийският род е от Копривщица. Повече от три века са произвеждали кантари и от това идва името. Прадядо Илия Кантарджиев е участвал в Априлското въстание. Кантарджийската къща се намира непосредствено до моста, където е гръмнала първата пушка. Знаете, че след въстанието копривщенци са откупили да не бъде опожарен градът. Все пак заловените с оръжие в ръцете са били посечени. Така моят прадядо, още дете, отишъл при заптиетата с една торба жълтици да откупи тялото на баща си.

Слава Богу, намира го. След Освобождението той и брат му Георги се записват във военното училище в София. Прадядо ми не става офицер, но работи цял живот в Софийската община като геодезист. Правил е плановете на града и е размервал улиците. Оживели са му двама сина и две дъщери, на всички дава висше образование. Дядо ми Тодор е завършил в Германия строително инженерство. Построява Рилския водопровод, първия язовир "Златна Панега". Неговият брат Петър завършва архитектура и е бил главен архитект на София. Най-малката сестра учи медицина в София, а другата - история на изкуството в Германия.

- По майчина линия родът ви е не по-малко значим.

- Баба ми Веса Николова Панова е родена 1912 г. във Велес. Прадядо ми Никола Панов е известен с революционната си дейност още срещу турците. Участва в Балканската и в Първата световна война, активен комита е в четите на ВМРО. След присъединяване на Македония към България е кмет на един град и е разстрелян заедно с още 51 български кметове във Велес през 1945 г. в началото на титовските репресии над македонските българи. Това е нашата история, а някои сега искат да ни я обяснят по друг начин и да направят така, че да забравим какво е било.

- Как ви приеха колегите в журито на талантите?

- Срещнах се с хора, които съм харесвал и обичал, гледайки ги на екран. Разбрах, че те са интересни и много приятни, със силно развито чувство за колегиалност. Благодарен съм им, че ме приеха много добре в среди, където никога не съм бил. Това шоу има основна цел да забавлява хората, и то в момент, в който те са уморени, отегчени, уплашени. Много е важно да почине тяхната психика, за да може нормално да се възстанови адекватността на имунната им система. Стресирани и изплашени хора не могат да се защитават от всякакви инфекции.

Свързани статии